onsdag 23 mars 2016

Del 8 AHA - ALFAHYDROXY ACID

AHA är en förkortning för Alpha Hydroxy Acid. AHA är ett samlingsnamn för flera olika typer av syror, där de effektivaste är glykolsyra och mjölksyra. AHA-syrorna är naturligt förekommande syror som utvinns ur sockret från olika växter, därför kallas de också ofta för fruktsyror. Alfahydroxisyrorna används ofta i hudvård, med funktionen att snabba på cellförnyelsen och exfoliera (peela) bort gamla förbrukade celler från vår hudyta. De förbättrar även hudens förmåga att bevara fukt. Samtidigt som syran exfolierar hudytan så plumpas huden med fukt, vilket gör linjer och rynkor grundare. När man tar bort den grå, tråkiga ytan så lämnas plats för en fin slät hudstruktur.

AHA-syror kan även framställas syntetiskt och används ofta i allt från mat, medicin samt i industrin. Det finns i huvudsak sex olika AHA-syror som utvinns ur tre olika källor: sockerrör, mjölk och frukt. I ingrediensförteckningar så skrivs dessa oftast på engelska. Nedan ser du både den svenska och engelska benämningen.
Glykolsyra -Glycolic Acid
Glykolsyra är den minska molekylen av alla AHA-syror, det innebär att den kan penetrera snabbast och bäst. Glykolsyra framställs naturligt ur sockerrör, men kan också framställas syntetiskt. Funktionen i hudvård är att avlägsna gamla hudceller, motverka torr och narig hud samt att minska rynkor och linjer på huden.
Bra på b.la: Acne, hyperpigmentering, rynkor, torr hy, aktinisk keratos (dvs. en förtjockning av hornlagret orsakad av överdriven solexponering, under längre tid).
Mjölksyra -Lactic Acid
Mjölksyra är även den en AHA-syra och framställs ur sura mjölkprodukter, ost och yoghurt samt jästa frukter och grönsaker. Inom hudvården så används mjölksyra som ett alternativ till andra AHA-syror,speciellt för personer som kan vara känsliga mot dessa. Mjölksyra brukar räknas till gruppen av naturliga fuktighetsfaktorer (NMF = Natural Moisturizing Factors) som finns naturligt i huden och som har samband med hudens vattenbindande förmåga. Surheten är i sig välgörande eftersom frisk hud är svagt sur. Den har även antibakteriella egenskaper.
I hög koncentration verkar mjölksyran avfjällande, dvs. det yttre hudlagret exfolieras bort. Resultatet blir att översta hudlagret blir tunnare, mjukare, ser fräschare ut och kan ta upp andra ämnen lättare.
Bra på bla: Torr hy, obalanserad hud, förtjockad hy, fet hy, stora porer, akne, rynkig hy, hud med ojämn pigmentering.
Vinsyra -Tartaric Acid
Vinsyra förekommer rikligt i frukter och bär, men hittas främst i omogna vindruvor och bananer. Vinsyran ger vin dess distinkta smak. Även den har en exfolierande effekt på hudytan.
Citronsyra (Citric Acid)
Den högsta nivån naturligt förekommande citronsyra hittas i apelsiner, citroner och lime. Citronsyra är en antioxidant och fungerar också som ett naturligt konserveringsmedel. Syran används även som ingrediens i olika hudvårdsprodukter, men endast i små mängder p.g.a. dess höga surhet och sammandragande egenskaper. Citronsyra drar till sig fukt, är desinfekterande och sammandragande. Fungerar som BHA-syra (Beta Hydroxy Acid) i hudvård dvs. avskalande (eller ett finare ord exfolierande).
Äppelsyra -Malic Acid
Äppelsyra hittas i många frukter och grönsaker, men förknippas mest med äpplen och körsbär. Jämfört med de andra AHA-syrorna är dess molekylstorlek större, vilket leder till en långsammare och jämnare penetrering av huden och som följd mindre irritation. Detta gör att denna syra passar bra för de med känslig hud och rekommenderas även till mörkhyade.
Mandelsyra -Mandelic Acid
Mandelsyra är en AHA-syra som utvinns ur bittermandel. Det används ofta i hudvårdsprodukter för att behandla torr och solskadad hud. Syran är även effektiv vid behandling av acne p.g.a. sina antibakteriella egenskaper. Den har även fina effekter för att minska rynkor på äldre hud. Syran är mild och kan användas på de flesta hudtyper.
Ibland används även syror som konserveringsmedel i hudvårdsprodukter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar