torsdag 11 maj 2017

Är du redo för Retinol?


Är du redo för en MAFFIG och mumsig om Retinol och A-vitamin? Denna gudagåva till vitamin sen då.

Alltså A-vitamin är faktiskt det vitamin som det finns absolut mest bevis på vad gäller effekt. Dessutom en riktig multitasker då den passar lika bra för mogen hud, rynkor, pigmenteringar, acne bla.

Häng med mig nu på en Riktigt Resultatinriktad Resa.1

Vad är A-vitamin – Retinol? 

A-vitamin (Retinol) är ett fettlösligt vitamin som huvudsakligen finns i animaliska livsmedel, såsom lever, ål, fisk, ägg, kött och berikade mjölkprodukter och margariner. Betakaroten är ett förstadium till retinol, som kroppen kan omvandla till A-vitamin och återfinns främst i vegetabiliska livsmedel, såsom morötter, nypon, grönkål, spenat, tomat och mango. Betakaroten fungerar också som en viktig antioxidant.

A-vitamin är framför allt bra för vår syn, huden och håret, slemhinnor, immunförsvaret, skelettet och cellmembranen. A-vitamin behövs också för fosterutvecklingen och för att kroppen ska kunna producera testosteron. Brist på A-vitamin kan bland annat visa sig i form av sprött hår och naglar, dåligt mörkerseende, försämrat immunförsvar och acne.

Olika former av Retinol 

A-vitamin kan beskrivas som en stor familj som består av syra, alkohol, ester och aldehyd. De är alla A-vitamin, men har olika typer av kemiska bindningar. Samlingsnamnet för alla sorters A-vitaminer är retinoider. Starkast och mest effektiv i familjen är tretinoin (syran), följt av retinol, retinyl palmitat (ester) och retinal (aldehyd).

Vissa former av retinol får till exempel användas fritt i kosmetika, medan Isotretinoin och tretinoin (A-vitaminsyra), bara kan fås genom recept. Både de kosmetiska och receptbelagda formerna av vitamin A kan orsaka irritation, men störst risk är det med de receptbelagda.

Retinol i hudvård

Retinol är en mycket effektiv ingrediens i hudvårdsprodukter eftersom dess molekyler är extremt små. Detta gör att ingrediensen kan penetrera det yttre skiktet av huden som kallas epidermis och nå det mellersta lagret av huden som kallas dermis. Cellerna i epidermis är mestadels död vävnad, medan det undre lagret, dermis, består av levande celler. Genom att nå dessa celler kan retinol leverera tydligare och bättre resultat än de ingredienser som endast jobbar på hudytan. Det är också förklaringen till varför det är en väldigt populär ingrediens i hudvård.

En annan anledning till att retinol är så effektiv är att den allt eftersom den absorberas av huden bryts ner och omvandlas till vitamin A-syra (även kallad retinsyra). Retinsyra är en förening som faktiskt direkt kan påverka hudceller och deras beteende.

Leta efter vitamin A på innehållsförteckningen listad som retinol, retinyl acetat, retinyl palmitat eller retinylaldehyd (även kallad retinal eller retinaldehyd). Dessa ombildas till retinol i huden och ökar cellförnyelsen men ger inte den fjällning och irritation som man ibland kan uppleva när man använder rent retinol. Retinyl palmitate är en stabiliserad form av A vitamin, men också den som är minst effektiv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar