Vad är huden och varför har vi den?
Huden är kroppens största organ och fungerar som ett mekaniskt skydd mot omvärlden. Dess viktigaste funktioner är att skydda mot infektioner, reglera kroppstemperaturen, skydda mot förlust av kroppsvätskor och att känna värme, kyla och beröring. En människas hud väger normalt mellan 4-5 kilo och den kan vara mellan 1,5 – 2 kvadratmeter stor.
Hudens olika skikt:
Överhuden – Längst ut, det vi ser och tar på, kallas överhud (Epidermis på latin) och det är en naturlig barriär för vår hud. Överhuden är hudens yttre skikt och fungerar som en fysisk och kemisk barriär mellan utsidan och insidan. Överhuden kan betraktas som immunsystemets yttersta del. Det består av staplade skikt av celler som överlappar varandra och binds ihop av proteinbroar (desmosomer).
Alla hudceller har sitt ursprung i basskiktet och vandrar upp till ytan. På sin väg uppåt blir de platta och producerar ett protein (keratin) och dör. De håller ihop tack vare proteinbroarna och lipiderna som bildar en vattentät barriär som kallas hornhuden (stratum corneum.) Huden ömsar kontinuerligt sitt yttersta skikt. Den byter ut sig själv helt var 27:e dag på en ung hud. Detta avtar dock med åldern på en äldre hud kan det ta 35 dagar eller mer. Därför behövs det alltid minst en hel månad för huden att anpassa sig till nya produkter. När man vet detta så är det så självklart att man te.x. måste ge en ny hudvårdsserie minst 4 veckor innan man kan säga bu eller bä.
Bilden visar de olika skikten i epidermis. Man kan tro att epidermis är tjock men det är den inte! Överhuden är mellan 0.05 – 1.5 mm tjock. Vid ögonen är överhuden ännu tunnare och till exempel på fotsulorna är den tjockare.
Läderhuden: Under överhuden har vi läderhuden (Dermis på latin) som är mellan 1 – 4 mm tjockt. Det här lagret är uppbyggt av proteinfibrer, kollagen och elastin som bidrar till hudens uppbyggnad, spänst och elastisitet.Här finns också nerver, blodkärl, muskler, känselkroppar, svettkörtlar och talgkörtlar som alla är inbäddade i en geleartad eller fibrös substans. I talgkörtlarna bildas talg som gör huden mjuk och i svettkörtlarna bildas svett.
Underhuden: Längst ned i huden finns den s.k. underhuden (Subcutis på latin). Här lagras fett som skyddar kroppen från kyla och som fungerar som en stötdämpare mot yttre påfrestningar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar