C-vitamin
Vitamin C, som också kallas askorbinsyra, är ett vattenlösligt vitamin som huvudsakligen återfinns i frukt och grönsaker. C-vitamin är bra för immunförsvaret, motverkar förkylning och infektioner samt fungerar antiinflammatorisk.
C-vitamin är bra för bindvävens ämnesomsättning och ingår även i kollagen i bindväven som behövs för hud, tänder, skelett och blodkärl. C-vitamin förbättrar också fettförbränningen och behövs för att lever och njurar ska kunna producera en tillräcklig mängd av aminosyran L-Karnitin som behövs för att ombilda kroppsfett till energi.
C-vitamin fungerar som en antioxidant och det neutraliserar fria radikalier. C-vitamin underlättar för kroppen att ta upp flera näringsämnen bl.a. Järn, zink, koppar, kalcium och Vitamin B9 (folsyra).
Allvarlig brist på C-vitamin ger skörbjugg med blödningar i hud, leder och muskler. Lindrig brist kan ge förkylning, infektioner, trötthet och retlighet, depression, blödande tandkött, tandlossning, försämrad sårläkning, muskelsvaghet och infektioner.
Vitamin C bra för huden
C-vitamin är en naturligt förekommande antioxidant som är en viktig beståndsdel av huden. Den spelar stor roll för att förhindra att huden torkar ut, hudens kollagensyntes och hudförnyelse. Den finns i alla hudens lager, men är mer koncentrerat i överhuden (epidermis) än i läderhuden (dermis). Det har visat sig att C-vitamin halten i huden minskar med ungefär 2/3 när det exponeras för UV-ljus.
C-vitamin är effektivt för att öka kollagenmängden och också för att förbättra kollagenets förmåga att dra ihop sig och ha en naturlig spänst. Genom att applicera C-vitamin utifrån stärks kollagenstrukturen och man får en fastare hud. Applicering av C-vitamin på huden kan effektivt reducera fina linjer och rynkor. Det finns även bevis för att det kan minska och läka solskador och ljusa upp pigmenteringar.
Sammanfattningsvis verkar C-vitamin utjämnande hudtonen, ger huden en fin lyster och verkar stimulerande på kollagen syntesen och jobbar även aktivt mot hudens åldrande.
Hur kan man tillgodogöra sig C-vitamin?
Man kan inte påverka C-vitamin halten i huden bara genom att äta frukt och grönt. Det är genom applicering av C-vitamin utifrån som man kan motverka skador som orsakade av föroreningar, rök och solljus. Genom regelbunden användning av hudvård med C-vitamin har det visats sig kunna öka produktionen av barriärlipider hos hudens yttersta skikt (stratum corneum).
Vitamin C i hudvård
Det finns många hudvårdsmärken som använder C-vitamin i sina produkter. Askorbinsyra är dock väldigt ostabil i vattenlösningar, den oxiderar direkt och gradvis bildas färgförändringar samtidigt som aktiviteten minskar. För kosmetisk användning fungerar det bäst om det stabiliseras i en vattenfri fettlösning eller i en silikonbas. I många fall används andra former av C-vitamin än askorbinsyra. Vissa är mycket effektiva medan andra är mindre effektiva.
För att förbättra hudens upptag av vitamin C har man hittat former av C-vitamin som är mer jämförbara med vår hud. Ett idealisk C-vitamin derivat ska lätt kunna tränga in i hudceller och släppa från sig L-askorbinsyra i tillräckliga mängder, för att öka kollagen syntes. Dessutom bör det vara mer stabil och mindre irriterande än rent vitamin C. Hittills har två föreningar funnit sin väg in i den breda hudvård marknaden: askorbylpalmitat och magnesiumaskorbylfosfat. Några andra mycket lovande derivat finns under utveckling.
Askorbylpalmitat
Askorbylpalmitat är det mest använda fettlösliga derivat av vitamin C i hudvård. Det är icke-irriterande och stabilare än vitamin C. Dessutom är askorbylpalmitat en fettlöslig antioxidant och är minst lika effektiv som vitamin E för att skydda huden från oxidation av hudens lipider Dock kan askorbylpalmitat i hudvård inte kan öka kollagensyntesen lika bra, som rent vitamin C.
Magnesuim askorbyl fosfat
Magnesuim askorbyl fosfat är ett vattenlösligt derivat av vitamin C som snabbt har blivit en populär ingrediens i hudvård. Även dessa är icke-irriterande och mer stabila än vitamin C. Viktigast är att magnesuim askorbylpalmitat fosfat verkar ha samma potential som C-vitamin att öka hudens kollagensyntes, men är effektiv i mycket lägre koncentrationer. Magnesuim askorbyl fosfat är ett bättre val än C-vitamin för personer med känslig hud och de som vill undvika att samtidig få en exfolierande effekt.
Sammanfattningsvis om C-vitamin
Vanligt C-vitamin är fortfarande en viktig ingrediens i hudvård, men dess derivat ger ofta ett bättre resultat. De är mer stabila, mer prisvärda och mindre irriterande. Vissa av derivaten är också lika effektiva som rent C-vitamin, när det gäller att öka hudens kollagensyntes. Å andra sidan, kan renodlat C-vitamin vara ett bättre val om du vill stimulera kollagensyntesen och exfolierar samtidigt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar